Αρθρογραφία

Panem et Circenses

Panem et Circenses 150 150 Κωνσταντίνος Δαρδαμάνης

Ήδη από τα ρωμαϊκά χρόνια, ήταν ευρέως διαδεδομένη και εδραιωμένη τακτική των κυβερνώντων, όποτε η Πολιτεία βρίσκονταν σε δεινή κατάσταση, να επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες μοιράζοντας απλόχερα «panem et circenses», δηλαδή «άρτον και θεάματα», όπως χαρακτηριστικά καυτηρίαζε ο Ρωμαίος ποιητής Δέκιμος Ιούνιος Γιουβενάλης τον 1ο αιώνα μ.Χ..
read more

Η Στάση του Νίκα

Η Στάση του Νίκα 150 150 Κωνσταντίνος Δαρδαμάνης

Τον 6ο αιώνα μ.Χ., κατά τη χρυσή εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η καρδιά της Πόλης και των πολιτών της χτυπούσε στον Ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης. Οι αρματοδρομίες αποτελούσαν αναμφίβολα το υπέρτατο θέαμα της εποχής, θέαμα αντίστοιχο με εκείνο του ποδοσφαίρου θα λέγαμε με σημερινά δεδομένα. Την περίοδο εκείνη μεσουρανούσαν δυο δήμοι, οι «Πράσινοι» και οι «Βένετοι», οργανώσεις φιλάθλων, που κυριολεκτικά ζούσαν στον Ιππόδρομο. Τέτοια ήταν η επιρροή αυτών των οργανώσεων, που έφτασαν σε σημείο να προσομοιάζουν σε πολιτικές παρατάξεις, με την πλειονότητα Συγκλητικών και Αυτοκρατόρων να αυτοπροσδιορίζονται με βάση αυτές.
read more

Όμηροι μιας ανίκανης κυβέρνησης

Όμηροι μιας ανίκανης κυβέρνησης 150 150 Κωνσταντίνος Δαρδαμάνης

Πριν από μερικές μέρες, δυο στρατιωτικοί μας, αιχμαλωτίστηκαν από τουρκικές δυνάμεις, ενώ λίγες εβδομάδες νωρίτερα, είχε προηγηθεί η απόπειρα τουρκικού σκάφους να εμβολίσει το “Γαύδος”. Η πρώτη μου σκέψη, έχοντας υπηρετήσει ως αλεξιπτωτιστής στις ειδικές δυνάμεις, ήταν η έντονη ανησυχία μου, για την τύχη των δυο Ελλήνων. Πέραν όμως από την ανησυχία αυτή, υποβόσκει μια σαφώς μεγαλύτερη και αυτή έχει να κάνει με την καταλληλότητα και φυσικά τη σοβαρότητα των κυβερνώντων.
read more

Στήριξη και Αλληλεγγύη

Στήριξη και Αλληλεγγύη 150 150 Κωνσταντίνος Δαρδαμάνης

Το μεγαλείο ενός έθνους κρίνεται από το πως φέρεται στους πιο αδύναμους” έλεγε ο Μαχάτμα Γκάντι και πολύ φοβάμαι, πως για ακόμη μια φορά το έθνος μας απέχει παρασάγγας από το να περάσει τον πήχη.
Η απαράμιλλης έντασης και διάρκειας οικονομική κρίση μας έπληξε σίγουρα όλους, κάποιους όμως, τους ανέργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους χρόνια πάσχοντες, τους πλέον αδύναμους δηλαδή, τους τσάκισε κυριολεκτικά. read more